Nytänkande rekrytering gjorde EHRAB till Gasellföretag!

  Uncategorized

EHRAB är inte som andra bemanningsföretag i Norden. Istället för att förmedla enstaka medarbetare erbjuder företaget hela arbetslag med arbetsledning, ett affärskoncept som nu gjort EHRAB till Gasellföretag 2015. “Målet är att omsätta 100 miljoner 2018. Fram till 2020 ska det hålla sig där, sedan siktar vi mot börsen” säger vd:n och grundaren Benjamin von Jahf.

För några veckor sedan möttes Benjamin von Jahf av kuvertet från Dagens Industri som hans kollega lagt synligt på skrivbordet. EHRAB hade blivit utsedd till Gasellföretag, vilket är de företag som växer snabbast i Sverige.

– Det var en så skön känsla. Under skoltiden skrev jag ner ”den som tränar mest blir bäst” och satte upp på väggen. För det är ju så, ingenting kommer gratis, säger Benjamin von Jahf.

Tidigare arbetade han på ett irländskt bemanningsföretag inom bygg- och anläggningsbranschen där han ansvarade för den skandinaviska marknaden. 2010 startade han eget. Namnet var han redan säker på: EHRAB – European Human Resources AB.

– Jag ville skapa något unikt och inte vanlig bemanning. Att skicka olika folk varje gång skapar inget värde. Jag tänkte, tänk om man kan göra samma projektoutsorcing som it-branschen fast inom bygg- och anläggningsbranschen istället.

Platt organisation
EHRAB har gått från en omsättning på drygt 4 miljoner 2011 till ungefär 50 miljoner 2014. Men under det första året gjorde Benjamin von Jahf allt själv – hemsida, ekonomi, marknadsföring, rekrytering och kontakter med potentiella kunder, innan han anställde operativ personal 2011. EHRAB har i nuläget anställda på kontor i Stockholm, Köpenhamn, Oslo, Polen och på huvudkontoret i Göteborg.

– Redan från början ville jag ha en platt organisation. Alla ska vara involverade och veta hur det går för företaget. En ledare ska inte veta allt och eller ta alla beslut själv. Ser inte jag att folk har potential att utvecklas på sikt så har de ingen plats i organisationen. Sedan är det mitt jobb att se till att alla får möjligheten att utvecklas.

– Vi var involverade i att bygga den nya metron i Danmark för ett tag sedan. Det var ett enormt stresstest som krävde allas engagemang och resurser. Hade vi inte haft en platt organisation hade det varit svårt att ställa om.

EHRAB:s arbetssätt, att flytta hela arbetslag med egen arbetsledning från ett byggprojekt till nästa, är de ensamma om i Norden.

– Vi tänker på kundens bästa. Med ett team som jobbat ihop tidigare blir det bättre produktivitet och kvalitet i projekten. Det ger oss också möjlighet att påverka arbetsmiljön på plats. Samtidigt kräver det fler stödfunktioner. Vi hjälper våra killar med allt de behöver – kontakt med myndigheter, transporter, fullmöblerat boende. Vi har tolkar och stöd hela dygnet så att de kan fokusera på att göra ett bra jobb.

“Bemanningsföretag bra för utlandsfödda och ungdomar”
Benjamin von Jahf har ofta fått tackla bilden av bemanningsföretag som ansvarslösa skurkar. En av EHRAB:s principer är att betala skatt i det landet man arbetar. En annan är att följa kollektivavtal och se till så att bemanningspersonalen har det bra. Många i arbetslagen har varit med sedan starten.

– Många frågar om bemanningsföretag är ett tryggt jobb. Det kanske inte är ett traditionellt jobb, men det hjälper utlandsfödda och ungdomar att komma in på arbetsmarknaden och företag som har tillfälliga resursbehov. Som det ser ut nu är det en enorm resursbrist i byggbranschen. Öppnar vi inte upp för att ta in personal från bland annat Polen kommer vi att behöva ge bort byggprojekten till utländska företag, säger han.

Benjamin von Jahf kom som treåring till Sverige från Kurdistan och majoriteten av de han anställt är också utlandsfödda. Som arbetsgivare ser han det som en styrka.

– Få utlandsfödda sitter i styrelser idag. Men om alla känner varandra, gör saker tillsammans och är lika varandra, hur får vi då input utifrån? Det får vi inte. Från tidig ålder blir vi skolade i att likna varandra. Men hur utvecklas vi då? Det är tufft att simma mot strömmen i det här samhället. Vi bygger murar och stänger ute folk istället för att se vad folk som är olika oss kan tillföra. Det måste vi bli bättre på, säger Benjamin von Jahf.

Länk till artikeln: